اگر دارای کسب و کار میباشید و قصد دارید کسب و کار خود را در فضای وب گسترش دهید، نیاز به راهاندازی یک وبسایت خواهید داشت تا بتوانید خدمات و کسب و کار خود را به بهترین شکل ممکن به کاربران معرفی نمایید. برای داشتن یک وبسایت بدون شک اولین قدمهایی که باید بردارید خرید دامنه و خرید هاست میباشد. در خرید هاست بیشتر صاحبان وبسایتها سوالاتی این چنینی میپرسند، هاست سی پنل ایران یا هاست سی پنل آلمان؟ کدام را تهیه نماییم؟ همانطور که قبلاً هم گفتیم نوع هاستی که تهیه میکنید تفاوتی ندارد. شما حتی میتوانید از هاست لینوکس در پلنهای مختلف آن مثل: هاست اختصاصی، هاست ارزان و اقتصادی نیز برای سایت خود خریداری نمایید. ساخت شناسه ایرنیک نیز یکی از الزامات خرید دامنه irمیباشد که در ادامه در رابطه با اینکه شناسه ایرنیک چیست و روش ساخت شناسه کاربری ایرنیک به چه صورت است به طور کامل صحبت خواهیم کرد.
ایرنیک چیست؟
ایرنیک همان مرکز ثبت دامنههای ملی و کشوری آی آر است. این مرکز زیر نظر پژوهشگاه دانشهای بنیادین یا همان مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات تهران فعالیت میکند.
شناسه ایرنیک چیست؟
همانطور که میدانید سایتها میتوانند دامنههای متفاوتی داشته باشد. برای داشتن دامنه آی آر که دامنه ملی کشورمان میباشد، شما نیاز به داشتن شناسه ایرنیک دارید. به زبان ساده قبل از خرید دامنه، میبایست شناسه کاربری ایرنیک خود را دریافت کنید و سپس اقدام به تهیه دامنه برای وبسایت خود نمایید. اگر مشکل ثبت نام در ایرنیک را دارید، نگران نباشید در این بلاگ شما با روش ساخت شناسه کاربری ایرنیک به طور کامل آشنا خواهید شد.
انواع شناسه ایرنیک
حال که با شناسه ایرنیک آشنا شدید، بهتر است با انواع آن نیز آشنا شوید. در هنگام ساخت شناسه ایرنیک، شما قادرید با توجه به نوع سایت و هدفی که دارید، شناسههای مختلفی از ایرنیک را ایجاد نمایید. از جمله:
- شناسه شخص حقیقی
اشخاص حقیقی میتوانند به عنوان صاحب امتیاز از دامنههای .ir و id.ir استفاده نمایند.
- شناسه شرکت، موسسه یا نهاد غیردولتی
همهی شرکتها، موسسات، انجمنها، نشریات، روزنامهها و تمامی اشخاص حقوقی میتوانند به عنوان صاحب امتیاز از دامنههای زیر استفاده نمایند.
- .ir
- .co.ir
- .org.ir
- .net.ir
توجه مهم 1: ثبت دامنهای مثل.co.ir فقط برای شرکتهای ثبت شده امکان پذیر است آن هم باید همراه با ارائه روزنامه رسمی شرکت باشد. همچنین نام انتخاب شده باید شامل همه کلمات نام شرکت یا مخفف تمام کلمات نام آن شرکت باشد. در غیر اینصورت از طرف ایرنیک تأیید نخواهید شد.
توجه مهم 2: ثبت دامنههای .net.ir فقط برای شرکتهای ICP / ISP که خدمات دهنده اینترنت هستند و دارای مجوز رسمیاند، قابل ثبت است.
- شناسه وزارتخانه، سازمان یا شرکت دولتی
تمامی سازمانها، وزارتخانهها و موسسات وابسته به قوای سه گانه میتوانند به عنوان صاحب امتیاز از دامنههای .ir، .gov.ir و .co.ir استفاده نمایند.
- شناسه مراکز آموزشی و پژوهشی
تمامی سازمانها و مراکز تحقیقاتی، آموزشی، دانشگاهی، مدارس و تمام اشخاص حقوقی که از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دارای مجوز هستند میتوانند از دامنههای زیر استفاده نمایند.
- .ir
- .sch.ir
- .ac.ir
- .org.ir
- شناسه محدود
اشخاصی که میخواهند برای دیگران ثبت دامنه انجام دهند و به عنوان رابط فنی و مالی دامنهها شروع به کار نمایند، میتوانند برای دریافت این نوع شناسه ایرنیک با وارد کردن حداقل اطلاعات، آن را دریافت نمایند.
توجه: اگر شما بخواهید دامنه خود را با خود نمایندگان ایرنیک ثبت نمایید، نباید نوع شناسه ایرنیک خود را محدود انتخاب نمایید. اگر شناسه کاربری ایرنیک خود را محدود انتخاب کنید فقط خودتان میتوانید دامنهها را ثبت کنید و دیگر امکان ثبت و مدیریت دامنههای خود در پنل کاربری نمایندگان ایرنیک را نخواهید داشت.
نمونهای از شناسه ایرنیک
برای ساخت شناسه ایرنیک، در هنگام وارد کردن اطلاعات به شدت دقت نمایید تا اطلاعات خود را به طور کامل و صحیح وارد نمایید. در صورت اشتباه وارد کردن اطلاعات ممکن است دامنه به نام شخص دیگری ثبت شود. در حالت کلی فرمت شناسههای ایرنیک به صورت زیر میباشد:
- حرف ابتدایی نام لاتین + حرف ابتدایی نام خانوادگی به لاتین + اعدادی که توسط سیستم مشخص میشود + خط تیره + عبارت irnic
FG692-irnic یک نمونه از شناسه ایرنیک میباشد که بعد از ثبت نام در سایت ایرنیک به شما داده میشود.
چرا باید شناسه ایرنیک بسازیم؟
همان طور که گفتیم ایرنیک کارگزار ثبت دامنههای ملی در ایران میباشد. در حال حاضر برای ثبت دامنههای ملی شرایط و قوانین خاصی توسط ایرنیک تعیین شده است. بدین شکل که همه کاربران برای ثبت دامنههای ملی (ir) با پسوندهای مختلف باید قبل از انجام هر اقدامی در این سامانه عضو شوند و سپس نسب به ساخت شناسه ایرنیک خود اقدام نمایند. به طور کلی ایرنیک مسئول نظارت بر ثبت دامنههای ملی ایران میباشد. بدون داشتن شناسه ایرنیک قادر به ثبت دامنه آی آر خود نخواهید بود. توجه کنید دریافت شناسه ایرنیک رایگان است و برای دریافت آن نیازی به پرداخت هزینه ندارید.
مراحل ساخت شناسه ایرنیک
تا اینجا در رابطه با اینکه شناسه ایرنیک چیست آشنا شدید. حال قصد داریم تا روش ساخت شناسه کاربری ایرنیک را مرحله به مرحله به شما آموزش دهیم. همچنین اگر مشکل ثبت نام در ایرنیک دارید به طور کامل برطرف شود. با ما همراه باشید.
- ورود به سایت ایرنیک
در ابتدا برای ساخت شناسه ایرنیک باید وارد سایت nic.ir شوید. اگر از قبل در این سایت حساب کاربری داشتید میتوانید گزینه مشخصههای شناسه را انتخاب کنید و به صورت مستقیم وارد سایت شوید. اگر حساب کاربری هم نداشتید کافیست بر روی گزینه ساختن شناسه کاربری کلیک کنید و یک حساب کاربری جدید برای خودتان ایجاد کنید.
- نوع شناسه ایرنیک را انتخاب کنید
در این مرحله شما میبایست نوع شناسه را انتخاب نمایید.
همانطور که توضیح دادیم در ایرنیک چند نوع شناسه وجود دارد که شما طبق توضیحاتی که دادیم یکی از شناسهها را انتخاب میکنید. البته در حالت عمومی شخص حقیقی را انتخاب کرده و از همان قسمت دکمه تکمیل فرم و دریافت شناسه را میزنید.
- وارد کردن مشخصات شناسه ایرنیک
در این مرحله از ثبت نام میبایست تمامی فیلدهایی که با علامت (*) نشانهگذاری شدهاند را کامل و با دقت پر نمایید تا بتوانید فرایند دریافت شناسه را بدون مشکل ثبت نام در ایرنیک طی نمایید.
در این مرحله تمامی اطلاعات خواسته شده را باید به صورت کامل و صحیح وارد کنید. در زیر هر فیلد، مثالی زده شده است که طبق آن میتوانید فیلدها را پر نمایید.
1– اطلاعات احراز هویت
قسمت احراز هویت از مهمترین بخشهای فرم اطلاعاتی شناسه ایرنیک شما میباشد، زیرا هویت شما را به عنوان یک فرد حقیقی تایید میکند. این مرحله باعث میشود از ساخت اکانت تقلبی جلوگیری شود. قطعاً شما بدون گذراندن مرحله احراز هویت قادر به ثبت دامنه خود نخواهید بود. برای احراز هویت باید شماره ملی یا شماره گذرنامه خود را در داخل فیلدهای مربوطه وارد کنید.
2– نشانی پستی
شما در این قسمت باید آدرس پستی خود را به صورت کامل و دقیق وارد کنید. این قسمت شامل فیلدهای زیر است:
کشور
استان/ایالت
شهر
نشانی
کدپستی
تلفن
نمابر
پر کردن تمام فیلدهای ستارهدار ضروری هستند و باید آنها را به صورت کامل و صحیح پر کنید.
4– پرسش محرمانه
در این فیلد شما باید یک پرسش محرمانه از خودتان بنویسید تا در مواقع ضروری بتوانید از طریق آن حساب کاربری خود را بازیابی کنید. سعی کنید پرسش و پاسخ محرمانه خود را در جایی ذخیره نمایید.
5– پاسخ محرمانه
شما باید به پرسش فیلد قبلی در این مرحله پاسخ دهید. پاسخی بنویسید که بتوانید از آن سوال و جواب به عنوان سنجش صحت اطلاعات استفاده کنید.
6– حریم خصوصی
در قسمت حریم خصوصی شما میتوانید مشخص کنید که چه افرادی میتوانند صاحب امتیاز یا رابط دامنه شما باشند. این قسمت دارای سه فیلد: خصوصی، آزاد برای نمایندگان فروش و آزاد میباشد. بعد از تکمیل اطلاعات روی گزینه بازنگری کلیک کرده تا به مرحله بعدی ساخت شناسه ایرنیک وارد شوید.
مهم: دقت کنید در این قسمت گزینه آزاد برای نمایندگان فروش را انتخاب نمایید زیرا با این کار میتوانید از شرکتهای نمایندگی ایرنیک برای خود دامنههای آی آر خریداری و ثبت نمایید.
- بازنگری و امضاء
این مرحله تمام اطلاعات وارد شده خود را میتوانید به صورت کلی مورد بررسی قرار داده و هر قسمت که اشتباه بود را اصلاح کنید. بعد از بررسی اطلاعات، بخش ضوابط و شرایط ساخت شناسه ایرنیک را مطالعه کنید. در این بخش تمامی قوانین مربوط به ساخت شناسه برای شما توضیح داده شده است.
- نام کامل سازنده شناسه ایرنیک
در این قسمت نام خود را به عنوان فرد سازنده شناسه وارد کنید. دقت کنید نام و نام خانوادگی خود را به صورت لاتین وارد نمایید. سپس متن امنیتی داده شده را در فیلد روبه رو آن وارد کرده و بر روی گزینه موافقم، دریافت شناسه کلیک کنید.
- ساخت شناسه
تبریک! شما در مرحله آخر از آموزش ساخت شناسه ایرنیک میباشید. در این مرحله اکانت شما ایجاد شده و نام کاربری شما نمایش داده خواهد شد. پسورد شناسه ایرنیک نیز از طریق ایمیل برای شما ارسال خواهد شد. اگر در صندوق دریافت ایمیلهای خود پسورد را مشاهده نکردید، پوشه اسپم ایمیلهای خود را هم چک کنید.
نکته: اگر ایمیلی برای شما ارسال نشد، کافیست روی گزینه بازنشاندن گذرواژه Reset Password کلیک کنید. ایمیل خود را در داخل کادر مورد نظر وارد کنید. متن امنیتی را در باکس مربوطه بنویسید و بر روی گزینه “ارسال” کلیک کنید.
اگر مراحل را با دقت با ما انجام داده باشید به راحتی میتوانید شناسه ایرنیک خود را بسازید.
فراموشی و نحوه بازیابی شناسه ایرنیک
بعضی از کاربران بعد از ساخت شناسه ایرنیک خود، امکان دارد بعد از مدتی شناسه ایرنیک خود را فراموش نمایند. برای بازیابی شناسه ایرنیک به زیر صورت اقدام نمایید:
- ابتدا وارد سایت ایرنیک شوید.
- سپس از منوی مشخصههای شناسه، زیر منوی باز نشاندن گذرواژه Passwordرا انتخاب کنید.
- در قسمت بازنشاندن گذرواژه Reset Password، میبایست مواردی را که از شما خواسته شده است را وارد نمایید.
- در فیلد شناسه یا پست الکترونیک، ایمیلی که در زمان این شناسه وارد کردهاید را وارد نمایید. سپس کد امنیتی را وارد کنید و در نهایت بر روی گزینه ارسال کلیک نمایید.
- یک ایمیل که حاوی اطلاعات شناسه و گذرواژهی موقت میباشد برای شما ارسال میگردد.
- مجدداً از قسمت مشخصههای شناسه، ورود را انتخاب کنید. و فیلدها را با توجه به اطلاعات ارسالی پر کنید. و در پایان نیز گزینه نشاندن گذر واژه را بزنید.
بازیابی پاسخ محرمانه در ایرنیک
بعد از ساخت شناسه ایرنیک و گذشت زمان امکان دارد به هر دلیلی پاسخ محرمانهی خود را نیز فراموش کنید. اگر شما بدون مشکل ثبت نام در ایرنیک را انجام داده باشید میتوانید پاسخ محرمانه خود را با روشی که میگوییم بازیابی کنید.
- در ابتدا از طریق لینک https://www.nic.ir/applications/SecretQuestion-Password.pdf، فرم تغییر پرسش محرمانه، پاسخ محرمانه و تغییر گذرواژه را دریافت کنید و آن را به طور صحیح تکمیل کنید. بعد از تکمیل آن را چاپ و امضا کنید. سپس یک اسکن از آن تهیه کنید.
- وارد سایت ایرنیک شوید. از قسمت مدارک مربوط به امور شناسهها روی گزینه تکمیل فرم و ارسال مدرک کلیک کنید.
- در صفحه ارسال مدارک فیلدهای موجود را تکمیل نمایید. و روی دکمه ارسال بزنید.
- در فیلد شناسه یا پست الکترونیک شناسه یا ایمیل خود را وارد کنید.
- در فیلد درخواست مرتبط با شناسه، گزینهی اول (اعمال تغییرات، تنظیمات شناسه، تغییر پاسخ محرمانه، گذرواژ و…) را تیک بزنید.
- در فیلد فایل مدرک نیز فایلهای اسکن شدهی مدارک مورد نیاز که همان اسکن فرم و اسکن کارت ملی میباشد را باید از طریق دکمهی Choose File انتخاب و آپلود کنید.
- در آخر نیز پیامی مبنی بر ارسال موفقیت آمیز مدارک به شما نمایش داده خواهد شد. منتظر بمانید تا مدارک شما توسط کارشناسان ایرنیک بررسی شود و در صورت عدم مشکل درخواستتان را انجام دهند.
چگونه یک شناسه محدود را به شناسه شخص حقیقی تبدیل کنیم؟
این نکته را در متن مقاله نیز بیان نمودهایم. دقت نمایید صاحبان شناسه محدود میتوانند فقط رابط فنی و مالی دامنه باشند یا برای صاحب امتیاز دیگری، فرم ثبت نام را تکمیل کنند. آنها برای ثبت دامنه با شناسه محدود، باید در ابتدا شناسه خود را به شناسه شخص حقیقی تبدیل نمایند. برای تبدیل شناسه محدود به شناسه شخص حقیقی میبایست اقدامات زیر را انجام دهید:
- در ابتدا فرم تبدیل شناسه کاربری محدود به شناسه شخص حقیقی را به دقت تکمیل نمایید. ( این فرم را میتوانید از طریق لینک https://www.nic.ir/applications/Limited_Handles.pdf دانلود کنید. همچنین این فرم در سامانه ایرنیک نیز قرار گرفته است.)
توجه1: کد ملی ده رقمی اشخاص حقیقی، نشانی پستی که شامل کشور، استان/ایالت، شهر، نشانی که شامل خیابان اصلی، خیابان فرعی، کوچه، پلاک، کدپستی ده رقمی، تلفن و … میباشد را درست و دقیق وارد نمایید.
توجه2: درخواست میبایست حتماً توسط صاحب شناسه کاربری و با ذکر شناسه کاربری نوشته و امضا گردد. برای اشخاص حقیقی کپی کارت ملی و یا پاسپورت معتبر الزامی است.
- بعد از تکمیل فرم دقت کنید حتماً آن را امضا کنید و اسکن نمایید. همچنین کارت ملی خود را نیز اسکن کنید. وارد سایت ایرنیک شده از قسمت مدارک مربوط به امور شناسهها روی گزینه تکمیل فرم و ارسال مدرک کلیک کنید.
- در صفحه ارسال مدارک فیلدهای موجود را تکمیل نمایید. و روی دکمه ارسال بزنید.
- در فیلد شناسه یا پست الکترونیک شناسه یا ایمیل خود را وارد کنید.
- در فیلد درخواست مرتبط با شناسه، گزینهی اول (اعمال تغییرات، تنظیمات شناسه، تغییر پاسخ محرمانه، گذرواژ و…) را تیک بزنید.
- در فیلد فایل مدرک نیز فایلهای اسکن شدهی مدارک مورد نیاز که همان اسکن فرم و اسکن کارت ملی میباشد را از طریق دکمهی Choose File انتخاب و آپلود کنید.
- در آخر نیز پیامی مبنی بر ارسال موفقیت آمیز مدارک به شما نمایش داده خواهد شد. منتظر بمانید تا مدارک شما توسط کارشناسان ایرنیک بررسی شود و در صورت عدم مشکل درخواستتان را انجام دهند.
در ثبت نام دامنه ir با چه محدودیتهایی مواجه هستیم؟
ثبت دامنه ir دارای شرایط و ضوابطی میباشد که به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
نوع دامنه: همه دامنهها دارای پسوند .ir خواهند بود.
شرایط متقاضی: تمامی افراد حقیقی و حقوقی که امتیاز دامنه آی آر به آنها اعطا میگردد نباید مغایر با قوانین جمهوری اسلامی باشند.
شناسه ثبت: متقاضی ثبت دامنه باید یک شناسه ثبت ( شناسه کاربری ایرنیک) برای خود دریافت نماید.
روش ثبت دامنه: متقاضی ثبت دامنه ir، میباست حتماً فرم مخصوص درخواست ثبت نام دامنه را پر کند. ارائه این فرم به منزله پذیرش کلیه شرایط ثبت دامنه ir است.
محدودیتهای شکلی: نام دامنه باید حتماً از حروف لاتین، ارقام لاتین و خط تیره، منها (-)، تشکیل گردد. خط تیره، منها نمیتواند در ابتدا یا انتهای نام دامنه قرار گیرد. طول دامنه نیز میبایست حداقل سه کاراکتر و حداکثر ۶۳ کاراکتر باشد.
دامنههای انحصاری: ثبت اسامی واحدهای ادارای کشور و ثبت اسامی آثار تاریخی، مشاهیر، فرهنگی و… در اختیار واحدهای کشورهای میباشد و نیازمند دریافت مجوز هستند.
دامنههای ممنوع: ثبت کلمات خلاف عفت عمومی ممنوع میباشد. همچنین ثبت یکسری از واژههای مربوط به اینترنت مجاز نمیباشد.
چه افرادی میتوانند دامنه ir ثبت نام کنند؟
ثبت نام دامنه آی آر برای کلیه افراد حقیقی که تابعیت کشور ایران را دارند، امکان پذیر است.
دامنه IR برای چه وب سایتهایی مناسب است؟
به طور کلی تمام افرادی که در ایران دارای کسب و کار و یا خدماتی میباشند میتوانند از دامنه ir برای راهاندازی وبسایت خود استفاده نمایند.
قیمت دامنه دات آی آر
در حال حاضر شما میتوانید دامنه دات آی آر را با قیمت 29,000 هزار تومان از تیوان هاست خریداری نمایید.
سخن پایانی
به طور کلی شما برای داشتن یک وبسایت علاوه بر داشتن هاست و دامنه میبایست حتماً یکسری الزاماتی را رعایت کنید همچنین باید اقدام به فعالسازی ssl در هاست خود نیز نمایید. ما در مجموعه مقالات خود تلاش کردیم تا شما را با مباحثی که امکان دارد در رابطه با آنها دچار سردرگمی شوید آشنا کنیم. انتقال سایت به هاست جدید، آموزش ریست هاست سی پنل و نصب دو وردپرس روی یک هاست از جمله مباحثی هستند که شما به عنوان یک وبمستر یا مدیریت یک سایت به آنها نیاز پیدا خواهید کرد. ما در تیوان هاست منتظر دیدگاههای شما عزیزان هستیم. همچنین میتوانید از بخش تیکت سوالات خود را برای ما ارسال نمایید.
ثبت ديدگاه