نصب چند وردپرس روی یک هاست، اتصال دو دامنه به یک سایت و یا نصب دو سایت روی یک هاست از جمله مبحثهایی هستند که بیشتر وبمستران به آنها نیاز دارند و البته علاقهی زیادی نیز به این موضوعات دارند. همزمان با پیشرفت تکنولوژی و آپدیتهای متعدد، سیستم مدیریت محتوا وردپرس به طور شگفتانگیزی امکانات متنوعی را در اختیار کاربرانش در سرتاسر دنیا قرار داده است. همچنین در این میان نباید قابلیتهای فوقالعادهی هاستها را نادیده گرفت. قابلیتی که به شما اجازهی راهاندازی و نصب دو سایت روی یک هاست را میدهد! قطعاً جذاب و بسیار کاربردی میباشد.
گاهی شما عزیزان به دلایلی نیاز دارید تا تمامی اطلاعات سایتهای خود را در یک دیتابیس جمع آوری کنید و یا شاید هم به دلیل هزینههای نگهداری هاست و تعدد تستهای وردپرس نیاز به نصب چند وردپرس روی یک هاست را داشته باشید. در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل و جامع به موضوعاتی چون اتصال دو دامنه به یک هاست، نصب دو سایت روی یک هاست، مزایا و معایب نصب دو دامنه برای یک سایت، مدیریت همزمان چند سایت، ادان دامین و… بپردازیم. تا انتها ما را همراهی بفرمایید.
نکات مهم برای داشتن دو دامنه برای یک سایت
قبل از هر حرکت و اقدامی میبایست 2 نکتهی بسیار مهم را بررسی نمایید.
- دارا بودن قابلیت ادان دامین
قبل از نصب دو سایت روی یک هاست، اولین کاری که باید انجام دهید این است که مطمئن شوید هاست شما دارای قابلیت ادان دامین ( Addon Domain ) میباشد. در ادامه بیشتر در رابطه با ادان دامین توضیح خواهیم داد. ولی به طور کلی زمانی که شما هر دامنه اضافهای را روی یک هاست نصب میکنید، یک ادان دامین نامیده میشود. پس میبایست حتماً قبل از خرید هاست، مطمئن شوید که هاست مورد نظرتان این قابلیت را دارد.
- داشتن منابع هاست کافی
به این نکته دقت داشته باشید که، بعد از نصب هر دامنه و سایت روی هاست خود، با توجه به نوع قالب و نوع کاربری سایت، ممکن است به چیزی حدود 300 مگابایت فضا نیاز داشته باشید که این فقط برای یک سایت خام میباشد! پس حتماً فضای مورد نیاز برای نصب دو سایت روی یک هاست را در نظر بگیرید و در اولویت قرار دهید زیرا بدون داشتن فضا کافی شما نمیتوانید اقدام به نصب دو سایت روی یک هاست کنید.
ادان دامین ( add-on Domain ) چیست؟
ادان دامین به زبان ساده همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم، قابلیتی است که هاست شما میبایست آن را داشته باشد تا قادر به نصب دو سایت روی یک هاست باشید. به طور کلی Addon Domain سرویسی میباشد که با استفاده از آن میتوانید دو دامنه برای یک سایت و یا بیش از یک دامنهی مستقل برای وبسایت خود داشته باشید و به راحتی و تنها با استفاده از چند عملیات ساده دامنهها را در سی پنل یا دایرکت ادمین خود اضافه نمایید. به وسیلهی قابلیت سرویس ادان دامین، شما میتوانید علاوه بر سایت اصلی، دو یا چند سایت روی هاست خود راهاندازی نمایید. فقط دقت نمایید هاست شما میبایست از این قابلیت پشتیبانی نماید.
آموزش نصب دو یا چند وردپرس روی یک هاست
در ابتدا برای نصب چند وردپرس روی یک هاست، میبایست، DNSهای هاست را روی دامنه دوم خود ست نمایید. از آنجایی که ما دقیقاً نمیدانیم کنترل پنل هاست شما سی پنل میباشد و یا دایرکت ادمین، قصد داریم تا هر دو آن را در ادامه به شما آموزش دهیم.
نکته مهم: ست شدن DNS دامنههای بینالمللی مثل com و net ممکن است بیش از 5 الی 6 ساعت زمان ببرد. همچنین دامنه ملی ir ممکن است بین 12 الی 24 ساعت زمان ببرد.
آموزش نصب دو دامنه روی یک هاست دایرکت ادمین
بعد از خرید هاست خود از طریق شرکت هاستینگ برای شما اطلاعاتی ارسال خواهد شد که میبایست به کمک آدرس yourdomain.ir:1234 یا yourdomain.ir:2222 به صفحه ورود کنترل پنل دایرکت ادمین خود وارد شوید. نام کاربری و رمزعبورتان را بزنید و وارد محیط مدیریت پنل دایرکت ادمین شوید.
توجه: امکان دارد کنترل پنل دایرکت ادمین شما با تصاویر کنترل پنل ادمین ما متفاوت باشد ولی نگران نباشد! زیرا مسیر و گزینههایی که از آن استفاده خواهیم کرد کاملاً مشابه میباشند.
در این مرحله در منو Account Manager روی گزینهDomain Setup کلیک نمایید.
در صفحهی باز شده، تمامی دامنههای فعال روی هاست شما نشان داده خواهند شد. در این مرحله روی گزینهی Add New و یا Add Another Domain بزنید. ( این گزینه به یکی از این دو اسم در دایرکت ادمین شما نمایش داده میشود). بعد از کلیک، مجدداً صفحهای جدید برای شما باز خواهد شد که میبایست اطلاعات جدیدی را در فیلدهای آن وارد کنید.
اطلاعات این صفحه شامل:
- Domain: در این فیلد نام دوم دامنه مورد نظر را بدون هیچگونه پسوندی مانند www یا http وارد نمایید.
- Bandwidth: در این فیلد مشخص میکنید که چه مقدار از پهنای باند کل هاست، به دامنه دوم شما اختصاص پیدا خواهد کرد.
- Disk Usage: در این فیلد مشخص میکنید که چند مگابایت از فضای کل هاست به دامنه دوم شما اختصاص پیدا خواهد کرد.
در ادامه قسمت Optionsرا مشاهده خواهید کرد که دارای چند گزینه میباشد.
- PHP Access: تیک این گزینه را برندارید تا به وبسایتهای PHP دسترسی داشته باشید.
- Secure SSL: اگر دامنه دوم شما دارای SSL فعال میباشد، تیک این گزینه را بزنید.
- CGI Access: تیک این گزینه را غیرفعال کنید.
- Same as Main account: اگر میخواهید پهنای باند و فضای دامنه دوم شما دقیقاً برابر با دامنه اول باشد میبایست تیک این گزینه را بزنید.
بعد از وارد نمودن اطلاعات جدید و انجام تنظیمات مربوطه، کافیست بر روی دکمه create کلیک کنید تا دامنه دوم شما روی هاست قبلیتان فعال شود. اگر ثبت دامنه شما موفقیت آمیز باشد، پیغام سبز رنگ زیر را مشاهده خواهید کرد. همچنین زمانی که به بخش Domain setup بروید، دامنه دوم را مشاهده میکنید.
بعد از طی کردن تمامی این مراحل میتوانید وردپرس یا هر CMS دیگری را روی اکانت دوم خود نصب کنید.
آموزش نصب دو یا چند سایت روی یک هاست سی پنل
اتصال دو دامنه به یک هاست در کنترل پنل سی پنل با کنترل پنل دایرکت ادمین کمی تفاوت دارد و البته از آن آسانتر میباشد. در ادامه با آموزش نصب دو سایت روی یک هاست سی پنل آشنا خواهید شد.
در وهلهی اول مطمئن شوید که حتماً dnsهای هاست را روی دامنه جدید خود ثبت نمودهاید. طبق اطلاعاتی که شرکت هاستینگ بعد از خرید هاست برای شما ارسال نمودهاند، به کمک آدرس yourdomain.ir: 2083 به صفحه ورود کنترل پنل سی پنل خود وارد شوید. نام کاربری و رمزعبورتان را بزنید و وارد محیط مدیریت پنل سی پنل شوید. در بخش Domains، روی گزینه Addon Domains کلیک نمایید.
در صفحه جدید باز شده، تعدادی فیلد وجود دارد که میبایست آنها تکمیل نمایید.
اطلاعات این صفحه شامل:
- New Domain Name: در این فیلد نام دامنه خود را بدون هیچگونه پسوندی مانند www یا http وارد نمایید. دو گزینهی بعدی را نیز با همین نام تکمیل کنید.
- Subdomain: این فیلد مربوط به زیر دامنه است.
- Document Root: این فیلد آدرس فایلهای دامنه دوم شما در هاست سی پنل شما میباشد.
- Create an FTP account: برای اتصال به FTP میتوانید این گزینه را فعال نمایید. در صورت فعال کردن این تیک میبایست یک username و password برای دسترسی به آن وارد کنید. بهتر است این گزینه را فعال نکنید.
در نهایت روی گزینه Add Domain کلیک کنید. در صورت درست انجام دادن تنظیمات، دامنه جدید شما فعال خواهد شد.
حال اگر قصد نصب چند وردپرس روی یک هاست را دارید، میبایست به پوشه جدیدی که در هاست ایجاد شده است بروید و مراحل نصب وردپرس سایت جدید را طی نمایید.
همچنین اگر قصد ریست هاست خود را دارید آموزش ریست هاست سی پنل را در تیوان هاست میتوانید مطالعه کنید.
مزایای نصب دو سایت روی یک هاست چیست؟
بعد از آموزش نصب دو سایت روی یک هاست بهتر است کمی هم در رابطه با مزایای آن اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.
- کاهش هزینهها
به طبع با اضافه نمودن چند سایت به یک هاست، در هزینههای نگهداری هاست و اجارهی سرور، صرفهجویی خواهد شد و بخشی از آن را نیز کاهش خواهد داد.
- مدیریت آسان
مدیریت آسان مخصوص افرادی میباشد که دائماً نیاز دارند در پنل هاستینگ سایتهایشان تغییراتی را ایجاد نمایند. به طبع مدیریت سایتهایی که همگی آنها روی یک هاست هستند، آسانتر میباشد.
- پشتیبانگیری آسانتر
با اتصال دو دامنه به یک سایت، دیگر نیاز ندارید تا به صورت جداگانه برای هر کدام بک آپ بگیرید. یک بار که از هاست خود بک آپ بگیرید، برای هر دو سایت روی هاست خود بک آپ گرفتهاید.
معایب نصب دو وب سایت روی یک هاست
نصب دو دامنه برای یک سایت علاوه بر این اینکه میتواند مزایایی داشته باشد، معایبی نیز میتواند داشته باشد که البته معایب آن از مزایای آن بیشتر میباشد و به همین دلیل بعضی از شرکتهای هاستینگ قابلیت ادان دامین را به هاستهایشان اضافه نمیکنند.
- کم شدن سرعت لود وب سایت
قطعاً میدانید هاست و منابع آن عامل بسیار مهمی در سرعت لود سایتها میباشند. زمانی که شما در هاست خود دامنهی جدیدی را اضافه میکنید، در حقیقت منابع هاست خود را تقسیم کردهاید که همین امر باعث باعث کم شدن سرعت لود وب سایت شما خواهد شد.
- از دسترس خارج شدن وب سایتها
شاید تعجب کنید ولی یک از بزرگترین معایب اتصال دو دامنه به یک سایت به طور همزمان، از دسترس خارج شدن وبسایتها میباشد. زمانی که یک سایت بیش از حد از منابع هاست استفاده نماید، بقیهی دامنهها از دسترس خارج میشوند.
- کاهش امنیت
دامنههای اضافه شده در یک هاست همه دارای یک پوشه ریشهای مشترک میباشند که از هر کدام از آنها میتوان به راحتی به پوشهی دیگری دسترسی پیدا کرد. در چنین شرایطی اگر به هر دلیلی، یکی از سایتها هک شود، تمامی سایتهای موجود در آن اکانت هک شدهاند. به طور کلی با وجود آمدن هر مشکل امنیتی در یک وبسایت، بقیهی سایتها نیز در خطر میافتند.
- عدم کنترل دقیق و شناسایی مشکلات
به طبع کنترل و شناسایی مشکلات از بین چندین فایل که متعلق به بیش از یک سایت است، عملاً کار دشواری خواهد بود.
- تاثیر منفی در سئو
با افزودن دامنه، امکان دارد گوگل سایت شما را به عنوان یک سایت افزودنی لیست نماید. از نظر کارشناسان سئو دامنههای افزودنی میتوانند بر رتبهی جستجوهای شما، تاثیر منفی بگذارند.
- تعلیق سرویس هاست
فرض کنید روی هاست خود چند دامنه دارید و یکی از دامنههای شما به دلیل تخطی از قوانین میزبانی وب، شرکت هاسینگ سرویس شما را به حالت تعلیق در آورد، در این صورت تمامی دامنههای شما مسدود خواهند شد.
خطاهای اضافه کردن دامنه دوم به سایت
امکان دارد در هنگام اضافه کردن دامنه دوم به سایت در هاست دایرکت ادمین و یا هاست سی پنل با خطاهایی مواجه شوید. از رایجترین این ارورها، اجازه ندادن شرکت هاستینگ برای اضافه کردن اتصال دو دامنه به یک هاست میباشد. شما برای رفع این خطا میبایست با پشتیبانی هاستینگ خود تماس بگیرید و از آنها بخواهید قابلیت ادان دامین را برای هاست شما انجام دهند. البته به این نکته توجه داشته باشید که پشتیبانی امکان دارد با درخواست شما موافقت ننماید، زیرا بعضی از هاستها این قابلیت را ندارند و در زمان خرید نیز این موضوع را به شما اطلاع دادهاند. پس حتماً قبل از خرید هاست، این موضوع را در نظر بگیرید که آیا شرکت هاستینگ مورد نظر شما، قابلیت اتصال دو دامنه به یک هاست را دارد یا خیر.
چگونه به صورت همزمان چند سایت وردپرسی را مدیریت کنیم؟
بعد از آموزش نصب دو وردپرس روی یک هاست، نوبت به نحوه مدیریت همزمان چند سایت وردپرسی میرسد. بدون شک مدیریت همزمان و نظارت مدوام بر روی چندین سایت کار راحتی نخواهد بود و به طبع وقت و انرژی زیادی را از شما خواهد گرفت. نگران نباشید از آنجایی که هر مسئلهای راهکاری دارد، مدیریت چند سایت وردپرسی به صورت همزمان نیز راهکارهای مربوط به خودش را دارد که به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
به طور کلی برای مدیریت همزمان چند سایت وردپرسی دو راهکار وجود دارد:
- راهکار اول، فعالکردن ویژگی Multisite وردپرس میباشد. این ویژگی، این امکان را به شما خواهد داد تا چندین سایت را روی یک هاست نصب و اجرا کنید. این راهکار برای مدیریت سایتهایی مناسب میباشد که، هسته اصلی یکسانی دارند. در این روش امکان سفارشیسازی افزونهها برای هر سایت وجود نخواهد داشت.
- در راهکار دوم، میتوانید چندین سایت وردپرسی را که دارای هاست و سرورهای مختلف میباشند را در یک داشبورد مدیریت نمایید. همچنین در این راهکار، عملکرد هر سایت از سایتهایی دیگر مستقل خواهد بود و تاثیری بر یکدیگر و مجموعه سایتها نخواهند گذاشت. در ادامه ابزارهای کاربردی برای مدیریت همزمان چند سایت وردپرسی را معرفی خواهیم کرد.
ابزارهایی کاربردی برای مدیریت همزمان چند سایت وردپرسی از یک داشبورد
- برنامه InfiniteWP
برنامهای تحت وب و از امنترین برنامهها برای مدیریت همزمان سایتهایی وردپرسی میباشد. InfiniteWP دارای دو نسخه رایگان و پولی میباشد که نسخه پولی آن امکان تحلیل و گزارشگیری دورهای سایت را نیز برایتان فراهم میکند.
- افزونه iThemes Sync
این افزونه را میتوان از کاربردیترین و سادهترین ابزارهای مدیریت چند سایت وردپرسی دانست که دارای امکانات قدرتمندی نیز میباشد. با نسخه رایگان این افزونه، قادر خواهید بود 10 سایت را به طور همزمان مدیریت نمایید.
- افزونه Jetpack
این افزونه با قابلیتی کاربردی و چند کاره، ابزار خوبی برای مدیریت همزمان چندین سایت وردپرسی در یک پیشخوان میباشد.
- افزونه CMS Commander
این افزونه فقط برای 30 روز رایگان میباشد و در این 30 روز شما میتوانید فقط ویژگیهای آن را بررسی کنید. از قابلیتهای این افزونه میتوان به قابلیت ادغام با سایتهایی مثل آمازون، نمایش بکلینکها، نظارت بر سرعت سایت، امکان مدیریت و زمانبندی محتوا اشاره داشت.
- افزونه Mainwp
افزونهای با منبع باز و دارای امکانات مختلفی است. این افزونه در دو نسخه پولی و رایگان ارائه شده و امکان سفارشیسازی و مدیریت همزمان چند سایت وردپرس در یک پیشخوان را فراهم آورده است.
- افزونه Manage WP
این افزونه رایگان، از مناسبترین ابزارهای مدیریت چند سایت و مخصوص شرکتهای طراحی وب میباشد. قابلیت ادغام و مدیریت گوگل آنالیتیکس از طریق افزونه نیز فراهم شده است.
ثبت ديدگاه